Kontakti

Berģu iela 116,
Rīga, LV - 1024
astmaalergija@inbox.lv

Lapa apskatīta
Šodien: 736
Pavisam: 3042701

Aptauja: 15% iedzīvotāji saskaras ar saules un ūdens radītu alerģiju

Aptuveni 15% iedzīvotāju atzīst, ka saskaras ar alerģiju, ko izraisa uzturēšanās saulē un ūdenī.

Šis alerģijas veids arvien vairāk ir novērojams gados jauniem cilvēkiem, liecina Neutral akadēmijas veiktā aptauja.

Saules radītās alerģijas ir salīdzinoši bieži sastopamas, tāpēc cilvēkiem būtu jāizvairās no uzturēšanās spēcīgā saulē vai arī tas jādara ar mēru, norāda akadēmijas eksperti.

Visbiežākie saules alergēna radītie simptomi ir niezoši, apsārtuši izsitumi, dažreiz ar šķidrumu pildīti pūslīši, kā arī ādas pietūkums. Tos var pirmajā mirklī sajaukt ar simptomiem, ko rada ziedputekšņi. Šie simptomi parādās dažas stundas pēc uzturēšanās saulē un skar tikai tās ķermeņa daļas, kas ir pakļautas saules ietekmei.

 "Sākoties vasarīgajam laikam, cilvēki vairāk laika pavada saulē un peldas ūdenī. Tomēr ne visi iedzīvotāji to var darīt, jo citi ir jūtīgāki pret saules gaismu un ūdeni, un tiem uzturēšanās tajā var izraisīt spēcīgas alerģiskas reakcijas ar izsitumiem. Eksperti ir atzinuši, ka alerģija no saules ir otrs lielākais kaitējums pēc saules apdeguma, ko var izraisīt saule," stāsta Dace Kārkliņa, Neutral akadēmijas alergoloģe.

Mēs esam pieraduši, ka saskarsmē ar sauli mums veidojas iedegums. Alerģiskas reakcijas gadījumā UV stari ādā atbrīvo īpašas bioloģiskas vielas, piemēram, histamīnu un prostaglandīnu. Rezultātā veidojas asinsvadu paplašinājums, tūska, kas ir tipiska alerģiska reakcija. Tas gan nenozīmē, ka neveidojas iedegums, bet prieku par to kavē nieze. Paaugstināta jutība pret sauli var būt jebkurā gadalaikā, bet tieši pavasarī un vasaras sākumā saule ir spēcīgāka, bet āda - mazāk aizsargāta, jo nav vēl izveidojusies dabiskā aizsargkārta - iedegums.

Daļēji no saules iedarbības pasargās brīvi krītošs kokvilnas apģērbs un platmale. Ķermeņa daļām, kas pakļautas saules iedarbībai, lietojiet sauļošanās līdzekļus, kas aiztur UVA starojumu. Izvairieties no uzturēšanās saulē pēc plkst.10 rītā līdz vēlai pēcpusdienai, kad saules gaisma ir visintensīvākā.

Saules alerģiju var sajaukt ar citām saules gaismas iedarbību izraisošajām kaitēm, bet kas nav alerģija. Piemēram, fotosensitīvo ekzēmu. Tās simptomi ir līdzīgi saules alerģijai, taču tā var skart arī tos ādas apvidus, kas nav bijuši pakļauti tiešai saules gaismai. Turklāt izsitumi parādās jau pēc dažu minūšu atrašanās saulē, taču atšķirībā no saules alerģijas pazūd apmēram stundas laikā.

Saules gaisma var veicināt organisma reakciju uz dažādām ķīmiskām vielām. Šai gadījumā niezoši izsitumi var klāt visu ķermeni vai arī lokalizēties atsevišķāks vietās, kas izpaužas kā kairinātas apsarkušas ādas apvidi. Šādu stāvokli var izraisīt medikamenti, smaržas, krāsas un ziepes.

Alerģija no jūras ūdens ir ļoti reti sastopama, un tā vairāk saistīta ar aļģu ziedēšanu un reakciju uz ūdens aukstumu. Simptomi parasti ir ķermeņa izsitumi, kas rodas vienā vietā un pēc tam parādās pa visu ķermeni.

 

Aptauju pēc Neutral akadēmijas pasūtījuma veica GFK CR Baltic. Tajā piedalījās 1001 respondents.

www.medicine.lv