Kontakti

Berģu iela 116,
Rīga, LV - 1024
astmaalergija@inbox.lv

Lapa apskatīta
Šodien: 223
Pavisam: 3031515

Rudens un astma

Laiks kļuvis drēgns, bieži līst, ir migla – šis nav vieglākais laiks astmas slimniekiem.

Mitrais, vēsais gaiss var kairināt elpceļus, kas savukārt pastiprina astmas simptomus. Ieteicams regulāri veikt izelpas maksimumplūsmas mērījumus (PEF), kas ļaus savlaicīgi noteikt izmaiņas elpceļos un kopīgi ar ārstu izlemt par terapijas uzsākšanu.

Rudenī bieži novēro astmas  saasināšanos, kas skaidrojams ar pieaugošu akūtu vīrusu saslimšanas izplatību. Ja pastiprinās astmas simptomi un vairāk ir jālieto glābšanas inhalators, vērsieties pie ģimenes ārsta vai speciālista. Pieļaujamais astmas simptomu biežums, kad nepieciešama glābšanas inhalatora lietošana, ir ne vairāk kā 2 reizes nedēļā.
Rudens ir arī laiks, lai uzsāktu elpceļu sagatavošanu ziemai. Aukstajā laikā bieži parādās elpceļu infekcijas, kas astmas gadījumā var radīt komplikācijas. Ir svarīgi uzsākt imūnsistēmas stiprināšanu, piemēram, apmeklēt saunu vai veikt sportiskas aktivitātes, kas būtu piemērotas astmas slimniekiem (ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai speciālistu). Neaizmirst par vitamīniem, pilnvērtīgu uzturu un kvalitatīvu miegu!

Rudenī pastiprināti sāk vairoties dažādas pelējuma sēnītes, kas jutīgiem cilvēkiem var izraisīt alerģijas simptomus. Pelējuma sēnītes vairojas trūdošās koku lapās, nekurinātās vai mitrās telpās, arī dzīvokļos pirms apkures pieslēgšanas.

Vēsajā gadalaikā cilvēki arvien vairāk laika pavada telpās, tāpēc alergēni, kas atrodas iekštelpās, spēlē galveno lomu alerģisko simptomu izcelsmē. Visbiežākais alerģijas izraisītājs ir putekļu ērcītes, kas lielā daudzumā atrodamas gultas matracī, segās un spilvenos. Putekļu ērcīšu alergēni izplatās pa telpu ar putekļiem un krājas uz grīdām, grāmatplauktos, paklājos, biezajos aizkaros un mīkstajās rotaļlietās. Tāpēc tiem, kuriem raksturīga pastiprināta reakcija uz putekļu ērcītēm, ieteicams lietot speciālu gultas veļu (www.parvalki.lv ), veikt mitro uzkopšanu, regulāri vēdināt telpas (vismaz trīs reizes dienā), apstrādāt mīkstās mēbeles ar pretērcīšu līdzekli (www.putekluercite.lv ) un iespēju robežās likvidēt visus putekļu “uzkrājējus”. Uzmanība jāpievērš arī dažādu dzīvnieku spalvām un citiem dzīvnieku izcelsmes alergēniem. Ja ir alerģija pret dzīvnieku spalvām, simptomi vairāk līdzinās sezonālo alerģisko iesnu simptomiem – šķaudīšana, deguna tecēšana, niezošas acis un deguns. Var jautāt aptiekās pēc antihistamīna medikamentiem, taču  labāk konsultēties ar ārstu, lai atrastu piemērotāko ārstēšanas veidu.