Lieldienas un alerģija

 Lieldienu galds nav iedomājams bez krāšņām olām, taču alerģiskiem cilvēkiem vajadzētu būt uzmanīgiem, izvēloties Lieldienu olu krāsas. Bieži vien olu krāsošanai tiek izmantotas mākslīgas vai dabīgas krāsvielas, kuras jutīgākiem cilvēkiem var izraisīt alerģijai līdzīgas reakcijas, tā saucamās pseidoalerģijas.
Ir izpētīts, ka apmēram 2% no visiem iedzīvotājiem cieš no pseidoalerģijas. Bieži tiek izmantotas tādas krāsvielas kā azorubīns (E122), briljantmelnā krāsa (E151), tartracīns (E102) un hinolīndzeltenā krāsa (E104), kā arī dabīgās krāsvielas kā konehilīns vai kurkumīns. Šīs krāsas var izraisīt ādas apsārtumus, nātrenes pazīmes, tendenci uz neirodermītu vai pat astmas lēkmi. Krāsošanas procesā krāsvielas var nonākt tieši uz ādas vai arī pa sīkām spraudziņām čaumalā tās var nokļūt olas iekšienē, un tad tās tiek apēstas.

Krāsošana ar dabīgiem krāsu pigmentiem
Dabīgās vielas nenokrāsos olas tik košas kā mākslīgās, toties tās visas ļoti harmoniski saderēs kopā. Ja pārtikas produktos tiek izmantotas dabīgās vai mākslīgās krāsvielas, tām jābūt norādītām uz attiecīgās etiķetes. Ja krāsosim olas ar augu krāsām, nebūs jādomā par šiem E-numuriem. Tā ir nevainojama alternatīva, kas krāšņuma ziņā gan ir bālāka, toties ne mazāk skaista.
Ar sīpoliem, sarkano biešu sulu, spinātiem, melno tēju var iegūt labas, noturīgas krāsas. Alerģiskiem cilvēkiem, protams, jāizvēlas tās pēc individuālas panesības.Gandrīz katrā virtuves skapī vai sakņu grozā ir tādi produkti kā
• kumelītes un ķimenes, kas ietonē olas dzeltenas,
• sarkanie kāposti un sarkanās bietes, kas dod sārtos toņus,
• plūškoka ogu sula olas iekrāsos zilas.

Alerģija pret vistu olām
Lieldienu laikā virtuve nav iedomājama bez vistu olām. Ne tikai vārītas brokastu olas, bet arī kā saistviela mīklai, maizei un cepumiem, kā emulgators mērcēm un krēmiem, kā čauganuma devējs saldajiem ēdieniem, un vēl daudz dažādā veidā var izmantot vistu olas. Kā alternatīvu saistvielu kūkām un cepumiem, piemēram, var piedāvāt maisījumu, kas sastāv no augu eļļas (1 ēdamkarote), ūdens (2 ēdamkarotes) un cepamā pulvera (1/2 tējkarotes).

Novēlam būt piesardzīgiem šajā skaistajā pavasara laikā, taču priecāties par dabas atmodu, dziedošiem putniem, čalojošiem strautiņiem un pirmajām vizbulītēm.