Kontakti

Berģu iela 116,
Rīga, LV - 1024
astmaalergija@inbox.lv

Lapa apskatīta
Šodien: 572
Pavisam: 3045367

7 pazīmes, kas var liecināt, ka bērnam ir pārtikas produktu alerģija vai nepanesamība

Alerģija pret pārtikas produktiem vai to nepanesamība ir salīdzinoši bieža parādība bērnu vidū. Pārtikas alerģijas parasti parādās ātri un ir labi pamanāmas, jo bērns klepo, šķauda vai vemj. Pārtikas nepanesamību var būt grūtāk noteikt to mainīgā rakstura dēļ. Tā var izpausties vairākas stundas pēc tam, kad ticis apēsts produkts, pret kuru bērns ir jutīgs. Iepazīsties ar indikatoriem, kas bieži liecina par nevēlamu bērna reakciju uz pārtiku.

Vemšana

Ja tavam bērnam ir regulāra vemšana, bet neizpaužas citi infekcijas slimības simptomi, tas var liecināt par individuālu organisma reakciju uz pārtikas produktu, ko viņš ir apēdis.

Šķidra vēdera izeja

Laikā, kad bērns vēl nēsā autiņbiksītes, ir grūtāk noteikt, vai vēdera izeja ir izteikti šķidra. Pievērs uzmanību, ja bērna vēdera izeja ir ūdeņaina pēc noteiktu produktu uzņemšanas. Tas var liecināt par kādu konkrētu produktu nepanesamību.

Nepieņemšanās svarā

Ja bērnam ir nepanesamība pret apēstajiem produktiem, viņa ķermenis mēģinās ātri atbrīvoties no konkrētās pārtikas. Tas var traucēt gremošanas procesiem. Augšanai nepieciešamajām vielām neuzsūcoties organismā, negatīvā veidā var tikt ietekmēts bērna svars.  Tas var nebūt veselīgs vai vecumam atbilstošs.

Izsitumi

Izsitumi uz ādas ir ierasta pazīme, kas liecina par to, ka bērns reaģē uz kaut ko. Šādu reakciju var izraisīt daudzi faktori, piemēram, pārtika, apģērbs, mazgāšanas un ķermeņa kopšanas produkti, tāpēc būtu vērts apsvērt vairākus iespējamos kairinājuma izraisītājus.

Elpošanas problēmas

Ja cilvēks ir pakļauts alergēniem, elpošanas sistēma raida signālu, mēģinot atbrīvoties no tiem. Šī procesa laikā plaušās izdalās gļotas, tāpēc bērniem, kuriem ir alerģijas, bieži rodas problēmas ar degunu.

Bieža raudāšana un kolikas

Kad bērniem rodas gremošanas traucējumi, pārtikas jutība vai alerģija, viņi bieži raud. Tāpat parādās kolikas jeb stipras sāpes vēderā. Bērni, kuri vēl neprot verbāli komunicēt, raudot mēģina nodot ziņu vecākiem par savu pašsajūtu.

Citas pazīmes

Arī tādas pazīmes kā čurāšana gultā, uzvedības problēmas, ekzēma, nespēks, aizcietējumi, tumši loki zem acīm, gāzu rašanās, ausu infekcijas un regulāras galvassāpes norāda uz iespējamo bērna reakciju uz pārtiku. Saskaroties ar kādu no nosauktajām pazīmēm, noderīgi var būt izslēgt no ēdienkartes produktus, kuri varētu radīt simptomus. Ja bērna veselības stāvoklis strauji uzlabojas, vari uztvert to kā apstiprinājumu, ka konkrētā produkta uzņemšana bērnam ir nevēlama.

www.medicine.lv