Kontakti

Berģu iela 116,
Rīga, LV - 1024
astmaalergija@inbox.lv

Lapa apskatīta
Šodien: 226
Pavisam: 3031518

VM plāno ietaupīt, lai atteiktos no pacientu līdzmaksājumiem par zālēm

Veselības ministrs Guntis Belēvičs uzstādījis mērķi ik gadu veselības aprūpes budžetā ietaupīt 17,1 miljonu eiro.

Kā aģentūrai LETA atzina Belēvičs, viņš cer, ka šāds ietaupījums "varētu būt nākamā un aiznākamā gada jautājums". Tāpat viņš norādīja, ka katru ietaupīto naudas summu izmantos līdzmaksājumu mazināšanai.

Lai panāktu šādu ietaupījumu veselības aprūpes budžetā, vakar jau apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, lai veicinātu zāļu paralēlo importu. Belēvičs norādīja, ka ar šiem grozījumiem beidzot "parādās cerība, ka tiks kompensēti arī paralēli importētie medikamenti", jo viena ražotāja viens un tas pats medikaments dažādās valstīs maksās atšķirīgi.

Ministrs stāstīja, ka "zāļu ražotāju garantētais bizness ir tad, kad viņi pēc iespējas dārgāk var iedabūt savu produktu kompensējamo zāļu sarakstā, un tad viņiem ir garantēts "bingo", kuru arī valsts kompensē." Ministrs piebilda, ka šādi zāļu ražotājs var nosaukt jebkuru cenu un viņi to arī dara, tomēr tagad "tie laiki ir beigušies".

Ministrs prognozēja, ka pirmais ietaupījums no zāļu paralēlā importa sāks veidoties jau šogad, piebilstot, ka beigās tas viss ir "process un vesels pasākumu kopums".

Tāpat ministrs plāno samazināt cenas ģenēriskajiem jeb patentbrīvajiem medikamentiem.  Belēvičs vēlas mainīt Zāļu valsts aģentūras noteikto cenrādi par ģenērisko medikamentu reģistrāciju. Nodevas par to tikšot izdalītas ar desmit, salīdzinot ar pašreizējām cenām. Šādi ģenērisko zāļu ražotājiem būs lielāks stimuls ienākt Latvijas tirgū ar lētākiem medikamentiem, skaidroja ministrs.

Viņš arī piebilda, ka "Zāļu valsts aģentūra var vienkārši noraudzīties, kamēr zāļu ražotāji paši atnāk pie mums, bet var arī viņus uzrunāt un informēt, ka tagad Latvijā var ienākt ar paātrinātu reģistrācijas procedūru un lētāk. Tad tas ietaupījums veiksies ātrāk".

Ministrs norādīja, ka pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas ar pašreizējo Zāļu valsts aģentūras direktori Ingunu Adoviču jaunajam aģentūras vadītājam viņš uzstādīšot šādus mērķus.

Tāpat Belēvičs iecerējis, ka slimnīcās parādīsies medikamentu klīniskie iepakojumi. Viņš uzskata, ka pašreizējā Zāļu valsts aģentūras direktore Adoviča neveicināja šādu iepakojumu ienākšanu slimnīcās. "Slimnīcās nevajag iepakojumus ar 20 tabletēm, tajā var būt pat 1000 tabletes", skaidroja ministrs.

Belēvičs arī ir pārliecināts, ka nav jāizvirza "aplamas" prasības par valsts valodas lietošanu uz medikamentu iepakojuma, kas nonāk ārstniecības iestādēs. Viņaprāt, pietiktu ar lietošanas pamācību, kura izdrukātu no Zāļu valsts aģentūras mājaslapas un kuru pārzinātu slimnīcas speciālisti, jo tieši viņi ievada zāles pacientiem.

Šādu prasību nepiemērošana samazinātu slimnīcu zāļu cenas, uzsvēra ministrs. "Ir aplami prasīt mazām pacientu grupām šādus nosacījumus, kā arī ir aplami prasīt Braila rakstu uz iepakojumiem, it kā slimnīcā strādātu medicīniskais personāls, kurš būtu akls," uzsvēra Belēvičs un piebilda, ka "tās ir pārmērīgas prasības nolūkā veicināt slimnīcās ambulatoro, superdārgo iepakojuma noietu".

Ministrs nobeigumā sacīja, ka esot paredzēti vēl vairāki pasākumi, kuru rezultātā radīsies ietaupījums zāļu kompensācijas sistēmā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, pērn tādi medikamenti, kurus daļēji kompensē valsts, izrakstīti 626 000 iedzīvotājiem.

Šneiders norādīja, ka šogad un tuvākajos gados sakarā ar references jeb lētāko medikamentu paralēlo importu tiek prognozēts izdevumu samazinājums par 4% līdz 5%. Šāds samazinājums veselības aprūpes budžetā radītu 1,6 līdz divu miljonu eiro lielu ietaupījumu gadā.

www.medicine.lv