Kontakti

Berģu iela 116,
Rīga, LV - 1024
astmaalergija@inbox.lv

Lapa apskatīta
Šodien: 69
Pavisam: 3040673

Alerģiju diagnostika. Kādus alergēnus var noteikt “E.Gulbja laboratorijā”.

Pārbaudāmo alergēnu spektrs pašlaik ir ļoti plašs.  Pat neskaidrās situācijās, rūpīgi pārdomājot izvēli un konsekventi sperot vienu soli pēc otra, ir iespējams noskaidrot alerģijas izraisītāju. Tas ir svarīgi, jo ārstēšanas taktika dažādu alergēnu gadījumā var būt ļoti atšķirīga.


Diagnostikā pats galvenais ir ikdienas novērojumu analizēšana, bet, diemžēl, ļoti daudz produktu un vielu, nemaz nerunājot par ieelpojamā gaisa sastāvu, ir kombinēti – t.i. nav tīra viela. Alergēnu diagnostikā ar asins analīžu palīdzību (in vitro diagnostika) izmanto tīrus alergēnus (antigēnus), kuri veido savienojumus ar asiņu paraugā esošajām (ja tādas tur atrodas) atbilstošajām specifiskajām antivielām (imūnglobulīns E).

Sakarā ar to, ka iespējamo pārbaudāmo alergēnu spektrs pašlaik ir ļoti plašs (simti), pat neskaidrās situācijās, rūpīgi pārdomājot izvēli un konsekventi sperot vienu soli pēc otra, ir iespējams noskaidrot alerģijas izraisītāju. Tas ir svarīgi, jo ārstēšanas taktika dažādu alergēnu gadījumā var būt ļoti atšķirīga.

Izvēloties pārbaudāmos iespējamos alerģijas izraisītājus – alergēnus, jādomā algoritmiski, ņemot vērā kad, kur, kā, cik bieži izpaužas alerģija:
•    sezonāli, vai bez gadalaiku ritma;
•    kādā konkrētā vietā vai neatkarīgi no atrašanās vietas;
•    ieelpojot, ieēdot, vai saskaroties ar alergēnu.

„E. Gulbja Laboratorijā” pacientu asins paraugs (serums) tiek uzglabāts sasaldēts -20°C vismaz vienu mēnesi, kas dod iespēju, ņemot vērā iegūtos rezultātus, izmeklēšanu vajadzības gadījumā turpināt. Izmeklēšanu iesakām uzsākt izmantojot alergēnu paneļus (apkopojumus), kas ļauj taupīt līdzekļus, ja iespējamais meklēšanas virziens ir sākotnēji neskaidrs.

Atlasei var izmantot alergēnu specifisko IgE paneļus viena paneļa (cena 6.50 Ls). Pozitīvas reakcijas gadijumā alerģija būs pret kādu no paneļa sastāvā esošajiem alergēniem. Pēcāk, no laboratorijā saglabātā seruma var turpināt pārbaudi ar citu paneli vai atsevišķu alergēnu.

Dr.Didzis Gavars

Pilns nosakāmo alergēnu saraksts
http://www.egl.lv/lapas/aareejaas/al_tab.htm